Email: info@iloz.org   |   InterLevensbeschouwelijk Overleg
29 april 2020

Dajeenoe – herdenken op 4 mei 2020

4 mei as., aansluitend op de Nationale Dodenherdenking vanuit Het Kompas Zoetermeer. Life-stream vanaf 20.10u op Youtube Een Compassie-project van het ILOZ, in samenwerking met het Kompas, Zoetermeer:
Dajeenoe – GETEKEND DOOR DE OORLOG; het verhaal van Sera Spanier,  een klein meisje dat wil weten wat er gebeurd is met haar familie in de Tweede Wereldoorlog. “Dajeenoe ….. Een verscheurend moeilijke, maar voor toekomstige generaties levensnoodzakelijke taak.” (rabbijn S.A. Soetendorp)

Sera Spanier (1947) groeit op in een joods gezin dat de oorlog overleeft. Maandag 4 mei as. vertelt zij over haar jeugd in een door de oorlog zwaar geteisterde familie. Zij schreef daarover in 2006 haar familiegeschiedenis: Het gesluierde licht. Ze beschrijft de mooie en de gruwelijke gebeurtenissen uit het verleden van haar familie op heldere en indrukwekkende wijze.
Ik ben Sera Spanier er dankbaar voor dat zij zich gevoegd heeft in de kleine rij van kinderen, die de moed hebben opgevat, om de dozen te openen en in de liefdevolle herinnering aan de ouders, de confrontatie met de onuitgesproken geschiedenis zijn aangegaan.
Een verscheurend moeilijke, maar voor toekomstige generaties levensnoodzakelijke taak.
Want niet allen heeft zij haar vermoorde familieleden, een naam een leven van alledag rijk en veel kleuring gegeven, en dat alleen al was Dajeenoe, meer dan voldoende geweest, zij heeft ook een hartstochtelijke oproep geschreven.
Om niet onverschillig te zijn tegenover het onrecht dat om ons heen gebeurt, om op tijd tegen stigmatisering, rassenhaat, vernedering op te treden.”
Rabbijn S.A. Soetendorp

Sera Spanier (1947) is lerares liberaal jodendom. Vele jaren was zij werkzaam in het onderwijs voor kinderen en volwassenen van de Liberaal joodse Gemeente Den Haag en Brabant.
Daarnaast is zij onder andere zeer actief met het geven van lessen en lezingen aan mensen van verschillende religies en afkomst. De ontmoeting staat hierin centraal: begrip en verstandhouding

Inlichtingen:

Voor het ILOZ/AvV         Flip Bakker, bestuurslid                06 2468 9649

Sera Spanier                      seraspanier@live.nl

Gerelateerde berichten

Actie Accordeon geslaagd!

Zoetermeer toont compassie: Stelian kan weer muziek maken. Een emotionele achtbaan was het voor Stelian. Beroofd van fiets en accordeon – zijn middelen van bestaan. Een weekend en een Actie Accordeon later levert dat een aanbod van zeven accordeons, vijf fietsen en...

Share This