Email: info@iloz.org   |   InterLevensbeschouwelijk Overleg
29 april 2020

Dajeenoe – herdenken op 4 mei 2020

4 mei as., aansluitend op de Nationale Dodenherdenking vanuit Het Kompas Zoetermeer. Life-stream vanaf 20.10u op Youtube Een Compassie-project van het ILOZ, in samenwerking met het Kompas, Zoetermeer:
Dajeenoe – GETEKEND DOOR DE OORLOG; het verhaal van Sera Spanier,  een klein meisje dat wil weten wat er gebeurd is met haar familie in de Tweede Wereldoorlog. “Dajeenoe ….. Een verscheurend moeilijke, maar voor toekomstige generaties levensnoodzakelijke taak.” (rabbijn S.A. Soetendorp)

Sera Spanier (1947) groeit op in een joods gezin dat de oorlog overleeft. Maandag 4 mei as. vertelt zij over haar jeugd in een door de oorlog zwaar geteisterde familie. Zij schreef daarover in 2006 haar familiegeschiedenis: Het gesluierde licht. Ze beschrijft de mooie en de gruwelijke gebeurtenissen uit het verleden van haar familie op heldere en indrukwekkende wijze.
Ik ben Sera Spanier er dankbaar voor dat zij zich gevoegd heeft in de kleine rij van kinderen, die de moed hebben opgevat, om de dozen te openen en in de liefdevolle herinnering aan de ouders, de confrontatie met de onuitgesproken geschiedenis zijn aangegaan.
Een verscheurend moeilijke, maar voor toekomstige generaties levensnoodzakelijke taak.
Want niet allen heeft zij haar vermoorde familieleden, een naam een leven van alledag rijk en veel kleuring gegeven, en dat alleen al was Dajeenoe, meer dan voldoende geweest, zij heeft ook een hartstochtelijke oproep geschreven.
Om niet onverschillig te zijn tegenover het onrecht dat om ons heen gebeurt, om op tijd tegen stigmatisering, rassenhaat, vernedering op te treden.”
Rabbijn S.A. Soetendorp

Sera Spanier (1947) is lerares liberaal jodendom. Vele jaren was zij werkzaam in het onderwijs voor kinderen en volwassenen van de Liberaal joodse Gemeente Den Haag en Brabant.
Daarnaast is zij onder andere zeer actief met het geven van lessen en lezingen aan mensen van verschillende religies en afkomst. De ontmoeting staat hierin centraal: begrip en verstandhouding

Inlichtingen:

Voor het ILOZ/AvV         Flip Bakker, bestuurslid                06 2468 9649

Sera Spanier                      seraspanier@live.nl

Gerelateerde berichten

training SUCCESVOLLE NIEUWKOMERS IN DE SAMENLEVING

ILOZ biedt haar maatschappelijke partners de kans om zich verder te bekwamen in het omgaan en begeleiden van de stroom nieuwkomers in Zoetermeer. Met een exclusieve training SUCCESVOLLE NIEUWKOMERS IN DE SAMENLEVING beantwoorden we de behoefte aan specifieke...

Eid Al Fitr Festival 2022

Een prachtig Eid Al Fitr Festival voor de bewoners van het AsielZoekersCentrum (AZC) in Zoetermeer, dinsdagmiddag 3 mei jl. op het terrein van het AZC! Samen met diverse maatschappelijk organisaties en vele vrijwilligers hebben wij een mooie dag georganiseerd! Met...