Email: info@iloz.org   |   InterLevensbeschouwelijk Overleg
6 mei 2020

Dajeenoe, het is genoeg

Dajeenoe, het is genoeg

Op 4 mei 2020 heeft het ILOZ in samenwerking met het Kompas  een prachtige herdenking  verzorgd aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking. In deze herdenking stonden de herinneringen van Sera Spanier aan de mooie en gruwelijke gebeurtenissen van haar Joodse familie in en na de Tweede Wereldoorlog centraal. Sera schetst in haar verhaal een beeld van haar overleden en overlevende familieleden. Zij geeft  stem aan onverwerkte en onbesproken trauma’s en vertelt dankbaar over de vele helden uit het verzet, die het mogelijk maakten, dat zij hier nu haar verhaal kan doen. Tevens doet ze een oproep om nooit meer onverschillig te staan tegen het onrecht, dat ook vandaag de dag nog om ons heen gebeurt, maar op te staan tegen stigmatisering, rassenhaat en vernedering. Dajeenoe, het is genoeg.

Shamier Madhar, voorzitter van het ILOZ en  zelf een moslim opende de uitzending vanuit het Kompas. Hij benadrukt hoe mooi het is om deze herdenking in deze tijd samen als Christenen, Joden en Moslims vorm te geven.

Na het indrukwekkende verhaal van Sera spreekt ds Matthijs Biewenga, voorganger van het Kompas,   erover hoe belangrijk het is om fouten uit het verleden te erkennen en er alsnog excuses voor aan te bieden. Opdat wij hiervan kunnen leren, dat we niet meer weg  mogen kijken en samen opstaan bij onrecht.

De uitzending werd besloten met het mooie Hebreeuwse lied Al Kol Eileh (over al deze dingen).
U kunt deze hele uitzending hier nogmaals bekijken.

Sera Spanier (1947) is lerares liberaal jodendom. Vele jaren was zij werkzaam in het onderwijs voor kinderen en volwassenen van de Liberaal joodse Gemeente Den Haag en Brabant.

Daarnaast is zij onder andere zeer actief met het geven van lessen en lezingen aan mensen van verschillende religies en afkomst. De ontmoeting staat hierin centraal: begrip en verstandhouding.

Gerelateerde berichten

Geloof in Hoop

PERSBERICHT Kruispunt 10 december 2023 NPO2 17.10 uur Geloof in Hoop De oorlog tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op de Nederlandse samenleving. Sommige moslims en Joden voelen zich onveilig, veel mensen maken zich ernstig zorgen. Hoe kunnen we als...