Email: info@iloz.org   |   InterLevensbeschouwelijk Overleg

Lezing PAULA OUWENS NAGELL-GILIN

De Terugkeer van de Tasch

Zondag 26 september om 14:30 zal schrijfster Paula Ouwens Nagell-Gilin een lezing geven over haar debutroman De Terugkeer van de Tasch.

Decennialang is de ‘zwarte tasch’ bewaard in de hoop deze ooit aan de eigenaresse of haar familie te kunnen overhandigen. En ruim zeventig jaar na dato, keerde dit bijzondere attribuut terug in famieliebezit. In de tasch (een grote zwarte portemonnee) bevonden zich onder andere brieven, foto’s, krantenknipsels, bonnetjes, kwitanties, een broche, een gouden armbandje en een muntje in de voering. Een aanvulling op de vele hiaten in het verhaal over de zeer uitgebreide joodse familie Van Dam.

Een familiegeschiedenis die in dit boek begint in in 1857 en eindigt in 2016 met de overhandiging van de tasch met inhoud. Een boek dat zich in Dordrecht en Rotterdam afspeelt maar dat de lezer eveneens meevoert naar Engeland ten tijde van de industriële revolutie en de stad Berlijn onder het bewind van Von Bismarck en kaiser Wilhelm II. Maar ook het Berlijn van Jacques van Dam, een welvarend antiquair, die zich bewoog in de hoogste kringen van het toenmalige Duitse Rijk en het bracht tot hofleverancier.

‘De Terugkeer van de Tasch ‘ is de debuutroman van Paula Ouwens Nagell-Gilin. Paula is geboren in Den Haag en studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming in Rotterdam. Ze is lange tijd werkzaam geweest als projectmanager en fondsenwerver in de sector Zorg & Welzijn. Door haar huwelijk kwam zij in aanraking met het Joodse milieu. In 2016 schreef Paula het levensverhaal op van haar moeder: Sara Ouwens Nagell-Van Dam. Dit levensverhaal inspireerde haar, na ingang van haar prepensioen tot het schrijven van dit boek. De royaltys ervan komen ten goede aan het aanschaffen van zogeheten Stolpersteine voor diverse hoofdpersonages uit het verhaal.

Lezing

Datum: zondag 26 september

Tijdstip: 14:30
Locatie: Forum

Adres: Stadhuisplein 1