Email: info@iloz.org   |   InterLevensbeschouwelijk Overleg

Onderwijs, Identiteit en Burgerschap – het voorbeeld van Yunus Emre

Ik, hun & wij / 17 mei

Suikerfeest bij Yunus Emre en een goed gesprek met Huri Sahin over onderwijs, identiteit & burgerschap

“Laten we lief hebben en onszelf geliefd maken….”  zegt Yunus Emre (1240-1321), een van de belangrijkste mystieke soefi-dichters van Turkije. Het is ook de intentie van een bijzonder Suikerfeest als afsluiting van de Ramadan, acht eeuwen later in Zoetermeer. Georganiseerd door de islamitische basisschool die sinds 2020 in Buytenwegh de naam van deze dichter en filosoof hoog houdt. Met een programma voor de school en voor de buurt – meer informatie volgt na de mei-vakantie!

Brave burgers zijn er voldoende, kritische burgers altijd te weinig.

Huri Sahin, een oude bekende uit de Zoetermeerse politiek, gaat die dag op de Yunus Emre-school een goed gesprek aan over visies op en vormgeving van burgerschap op (bijzondere) scholen. Geloof en identiteit – hulp of hinder bij burgerschapsvorming. Draagt het bij aan kansengelijkheid? En hoe verhouden geloof en identiteit zich tot extremisme, en het voorkomen en bestrijden daarvan? Huri gaat het gesprek aan met Zoetermeerse politici, met uiteenlopende visies op de uitwerking van artikel 23 van de grondwet: de vrijheid van het onderwijs.

Visies worden in het gesprek samengebracht met praktijkervaringen uit het onderwijsveld. Vanuit zowel het bijzonder (levensbeschouwelijk) onderwijs als het openbaar (algemeen) onderwijs zullen ervaringen worden uitgewisseld: hoe wordt burgerschapsvorming uitgewerkt op de verschillende scholen, en wat zijn daarvan de concrete resultaten? Als voorzitter van het Kinderrechtencollectief weet Huri ook over die praktijk mee te praten!

Ik, hun & wij – een goed gesprek over onderwijs, identiteit & burgerschap, is een initiatief van het InterLevensbeschouwelijk Overleg in Zoetermeer (ILOZ). Het gesprek wordt opgenomen op maandag 17 mei als noon-sessie: tussen 12.00u en 13.00u. Het wordt door Zoetermeer Actief live gestreamd op Facebook: https://www.facebook.com/events/822851755313963?ref=newsfeed.
De uitzending zal ’s avonds worden herhaald.